De Zomer van 1936 – Tentoonstelling Theater aan Zee

DE ZOMER VAN 1936

De opening vindt plaats op vrijdag 28 juli om 17.00 uur onder de Venetiaanse Gaanderijen (een overdekte galerij langs de Zeedijk) tijdens het festival Theater aan Zee (TAZ).

In de zomer van 1936 was Oostende trefpunt voor talrijke Duitse kunstenaars op de vlucht voor Hitler. Achter de coulissen van het toeristisch seizoen speelde zich het leven af van beroemde emigranten: ‘onze’ Joseph Roth, zijn geliefde Irmgard Keun, zijn vriend en mecenas Stefan Zweig, de schilder Felix Nussbaum en anderen. Tijdens de opening van de tentoonstelling wordt hulde gebracht aan de vluchtelingen van toen door Jos Geysels, Jeroen Olyslaegers, Elvis Peeters, Els Snick en Annelies Verbeke.

Deze expositie wordt georganiseerd door het Joseph Roth Genootschap in samenwerking met de stad Oostende. Te zien zijn 27 unieke foto’s van de kunstenaars in ballingschap maar ook van ‘gewone’ Oostendenaren. Samen met de korte toelichtende teksten doen zij de zomer van 1936 voor ons herleven.

We hopen jullie in groten getale te mogen begroeten en het glas met jullie te heffen. Naar goed Roth-gebruik trakteert het bestuur de leden op een borrel!

Meer informatie vindt u op de website van Theater aan Zee.

Het volledige programma van TAZ (o.a. theater, muziek, literatuur, film – de moeite waard!) is hier te vinden.
De tentoonstelling zal te zien zijn tot 19 augustus.

We zijn het Vlaams Fonds voor de Letteren zeer dankbaar voor de subsidie die de auteurs hebben ontvangen voor hun bijdrage aan de opening!