Kalender 2019

Hieronder vinden jullie alvast enkele evenementen gepland in 2019. Van harte welkom!


Ledenweekend 16-17 maart 2019 

Ons vorige ledenweekend vond plaats in Nederland (Bergen), in 2019 in België weer aan de beurt. Op een mooie locatie aan de Schelde in Antwerpen, het Felix Pakhuis, bent u zaterdag 16 maart welkom voor een literaire middag en aansluitend ledendiner met, natuurlijk, een ‘Roth-menu’ in aanwezigheid van o.a. Joke van Leeuwen, Koen Peeters, Herman Brusselmans, Erik Vlaminck. Vegetarische en veganistische varianten zijn mogelijk (graag tijdig laten weten).
Zondag 17 maart om 11u de traditionele katerlezing in het Letterenhuis, gevolgd door een rondleiding aldaar.

Evt. overnachting zelf regelen; er is een keur aan hotels en B&B’s in Antwerpen in alle prijsklassen.

Ledendiner
Datum: zaterdag 16 maart 2019
Tijd: Literaire middag 16.00 uur, diner 18.00 uur
Locatie: Felix pakhuis, Godefriduskaai 30, 2000 Antwerpen, www.felixpakhuis.nu
in aanwezigheid van o.a. Joke van Leeuwen, Koen Peeters, Herman Brusselmans, Erik Vlaminck

Katerlezing
Datum: zondag 17 maart 2019
Tijd: 11.00 uur; na de lezing rondleiding langs de collectie
Locatie: Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen, www.letterenhuis.be

Aanmelding en kosten
Leden betalen voor de literaire middag (incl. koffie en borrel) en het diner (3 gangen incl. wijn en koffie) €50; introducés (max. 1 introducé per lid) €75.
Aan het programma van zondag zijn geen kosten verbonden.
U bent aangemeld na overschrijving van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer Joseph Roth Genootschap vzw 
IBAN BE76 0017 1832 5795 // BIC GEBABEBB  o.v.v. ‘Ledendiner 2019’
Aanmelden graag vóór 1 februari 2019.


In januari verschijnt de vertaling van Els Snick van de briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig als deel 300 in de vermaarde reeks Privédomein van uitgeverij De Arbeiderspers. In verschillende boekhandels in Nederland en Vlaanderen zal Els een praatje houden over deze bijzondere uitgave.

 • Zaterdag 9 februari Amsterdam, boekhandel Scheltema (onder voorbehoud; tijd nog niet bekend) www.scheltema.nl
 • Zondag 10 februari 11.00 uur Den Haag, boekhandel Van Stockum www.vanstockum.nl
 • Maandag 4 maart 20.00 uur Groningen, boekhandel Godert Walter www.godertwalter.nl
 • Dinsdag 5 maart 20.00 uur Lochem, boekhandel Lovink www.boekhandellovink.nl
 • 16 mei 20u Cultuurhuis Tessenderlo: Els Snick, Tom Lanoye, Herman Brusselmans en Gene Bervoets vertellen over Roths leven en dragen voor uit zijn werk tijdens een muzikale voorstelling. Reserveren via https://www.cultuurhuistessenderlo.be/activiteiten/detail/3106/tom-lanoye-herman-brusselmans-els-snick-e-a-joseph-roth-een-leven
 • Zondag 17 februari 15.00 uur Oostende, KAAP/Vrijstaat O, presentatie van de briefwisseling, met Jeroen Olyslaegers www.kaap.be/programma/boekpresentatie-privedomein-roth-zweig ​
 • 24 mei 20u AMSAB Gent: presentatie Charleston op de Vulkaan, met Els Snick, Piet de Moor en Koenraad Tinel. Gratis, reserveren via https://www.evensi.be/charleston-op-vulkaan-amsab-instituut-voor-sociale-geschiedenis/303927539
 • 27 mei 15 uur Goethe Instituut: presentatie Charleston op de Vulkaan, aansluitend borrel in café Scheltema. Uitnodiging hier te vinden.
 • 28 mei Parijs: zie bijlage voor de programmagegevens. In onze vorige nieuwsbrief meldden we al dat wie mee wil zelf reis en verblijf moet bekostigen en regelen. Onze gastheer Stéphane Pesnel heeft enkele hotelsuggesties gedaan. Mogelijk kunnen we onderling iets afspreken. Mocht u interesse hebben, laat het ons even weten!
 • Donderdag 28 februari 19.00 uur Gent, Boekhandel Limerick presentatie van de briefwisseling www.limerick.be
 • Zaterdag/zondag 16-17 maart ledenweekend Antwerpen, zie hieronder
 • Zaterdag 30 maart Wereldboekendag: lezing door mij over Joseph Roth op festival ‘Archipel’ op in Sint Niklaas.
 • In het Cultuurhuis van Tessenderlo vindt op donderdag 16 mei 2019 om 20u een Joseph Roth avond plaats met Tom Lanoye, Herman Brusselmans en Gene Bervoets. (meer info: https://www.cultuurhuistessenderlo.be/activiteiten/detail/3106/louis-alaerts-het-joseph-roth-genootschap-joseph-roth-een-leven)
 • Op vrijdag 24 mei wordt in het AMSAB in het de bundel ‘Charleston op de vulkaan. Reportages uit Albanië en Italië’ (voorwoord Piet de Moor, tekeningen Koenraad Tinel) voorgesteld​
 • Op maandag 27 mei zal om 15u in het Goethe Institut in Amsterdam de bundel ‘Charleston op de vulkaan. Reportages uit Albanië en Italië’, met een voorwoord van Piet de Moor en tekeningen van Koenraad Tinel worden voorgesteld.
 • Op maandag 27 mei om 20u praat Els Snick in Kennemer Boekhandel in Haarlem over ‘Charleston op de vulkaan’.
 • Maandag 27 mei gedenken we de sterfdag van Joseph Roth met de inmiddels traditionele borrel in café Scheltema
 • Tripje naar Parijs in mei? 
 • 2 augustus 17u (tijdens Theater aan Zee): Hommage aan Joseph Roth met Els Snick, Lize Spit, Tom Lanoye en Herman Brusselmans in de Panoramazaal van De Grote Post in Oostende. Leden van het Joseph Roth Genootschap kunnen voor deze voorstelling één gratis kaartje reserveren (NB: er zijn er 80 beschikbaar) door voor 15 juli te mailen naar: josephrothgenootschap@gmail.com De kaartjes zullen voor u klaarliggen aan de ingang van De Grote Post.
 • De jaarlijkse bijeenkomst in Oostende zal volgend jaar op vrijdag 2 augustus (en niet zoals andere jaren op de laatste vrijdag van juli) plaatsvinden, tijdens Theater aan Zee.

En ook al op de planning van 2020…

 • Zaterdag 2 en zondag 3 mei 2020 ledenweekend in Friesland. Het diner zal plaatsvinden in Lokaal Op Hatsum in Dronryp (vlotte treinverbinding met Leeuwarden), de katerlezing in Het Wapen van Baarderadeel. Geert Mak is onze gastheer. We informeren u tijdig over het concrete programma en de praktische zaken.