Kalender 2018

Er staan weer prachtige evenementen gepland voor het nieuwe jaar!

 • Op 17 en 18 maart 2018 vindt ons tweede officiële Ledenweekend plaats in Bergen. Met gasten als Roth-liefhebbers Geert Mak en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen. Inschrijven is verplicht en er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Meer informatie vindt u in de speciale editie van onze nieuwsbrief.
 • Op 26 mei 2018 om 20:00 uur is de presentatie van de nieuwe bundel journalistieke essays, Spoken in Moskou. Reportages en brieven uit Rusland in het Minard Theater in Gent, samen met Tom Lanoye en Gerda Dendooven. Meer informatie over deze avond volgt. Een voorproefje van het boek, inclusief de prachtige cover van Gerda Dendooven, ziet u hier.
 • Op 27 mei (sterfdag Joseph Roth) 2018 om 16:00 uur volgt de feestelijke presentatie van Spoken in Moskou. Reportages en brieven uit Rusland in De Brakke Grond in Amsterdam, met aansluitend een borrel bij café Scheltema. In het najaar 1926 van vertrok Roth voor een aantal maanden naar Rusland. Tijdens deze reis schreef hij prachtige reportages, die in 17 afleveringen verschenen in de Frankfurter Zeitung. In 1994 verscheen bij uitgeverij Bas Lubberhuizen Joseph Roth in Rusland, ingeleid en vertaald door Koos van Weringh. Hij was het die in die tijd voor een eerste Nederlandse Roth-revival zorgde. Door de recente, almaar groeiende aandacht voor Roths journalistieke werk besloot de uitgeverij deze bundel opnieuw uit te geven – in dezelfde reeks als HotelmensDe blonde negerJoden op drift en In het land van de eeuwige zomer zijn verschenen – vertaald door Els Snick, met een inleiding van Tom Lanoye, een nawoord van Ilse Josepha Lazaroms en illustraties van Gerda Dendooven.

Tijd: 16.00-17.00 uur
Locatie: Brakke Grond, Nes 45, Amsterdam. Toegang gratis, reserveren kan via deze link.

Na afloop is iedereen van harte uitgenodigd voor de traditionele borrel in café Scheltema. Vertaalsters Elly Schippers en Janneke van der Meulen stellen daar een nieuwe bundel voor met deels niet eerder vertaalde verhalen van Roth, die eerstdaags bij uitgeverij Atlas verschijnt: De buste van de keizer en andere verhalen.

 • 3 juni: Lezing Els Snick over Joseph Roth in Damme (bij Brugge).
 • 27 juli om 17:00 uur: Tijdens het festival Theater aan Zee organiseert het JRG een ledendag in Oostende. Deze begint met een leesclub rond Spoken in Moskou.Tijd: 11.00 uur
  Locatie: ’t Leeshuus in Oostende.​ Gratis voor de leden van het JRG, vooraf aanmelden niet nodig.’s Middags is er een literaire hommage aan Joseph Roth tijdens een eendagstentoonstelling in het atelier van kunstenaar Yves Velter (in de jaren twintig was dit dancing Alcatraz). Tussen de portretten van Roth en zijn Oostendse tijdgenoten treden op: Elvis Peeters, Ossi Hassang, Natalie Ariën, Heleen Debruyne, Erik Vlaminck, Els Snick, Koen Peeters en Gerda Dendooven. De opbrengsten van deze benefietvoorstelling komen ten goede aan de PEN-schrijversflat in Antwerpen, voor auteurs die hun thuisland zijn ontvlucht omwille van censuur of bedreigingen.

  Tijd: 15.00- 16.30 uur
  Locatie: Romestraat 95 a, Oostende. Leden van het JRG hoeven niet te reserveren noch te betalen en zullen 10 minuten voor aanvang worden opgewacht door Els.

  Aansluitend trekken we voor een borrel naar de stijlvolle Brasserie Du Parc, Marie-Joséplein 3 – een vaste stek van Roth in 1936.

 • Op 10 december herdenkt de Universiteit Gent het 70-jarig bestaan van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In het kader daarvan hebben de studenten uit de Master Vertalen Duits van Els Snick teksten van Joseph Roth vertaald. Deze zullen op maandag 3 december worden ingeleid door Jos Geysels, minister van Staat en tevens bestuurslid van het JRG, en voorgelezen door presentatrice Fien Sabbe.

  Datum: 3 december 2018
  Tijd: 14.00 uur
  Plaats: Abdisstraat 1, Gent, lokaal A104
  Dit evenement is publiek en de toegang is gratis, graag aanmelden via els.snick@ugent.be

 • 15-16 december viert het IJRG zijn 10-jarig bestaan in Amsterdam, waarbij ook onze leden van harte zijn uitgenodigd.Programma zaterdag 15 december, locatie Lloyd Hotel, voertaal Duits
  17.30: inloop met een drankje
  18.00: buffet, ook vegetarisch/veganistisch. Tijdens het eten krijgen we iets te horen over de geschiedenis van het hotel en worden teksten van Roth voorgedragen. Ook is er een inleiding op de te vertonen film:
  20.00Wien vor der Nacht / Vienne devant la nuit, over de zoektocht van de Franse cineast Robert Bobers naar de geschiedenis van zijn Galicische overgrootvader en naar het Joodse leven in Wenen vóór 1938.

  Programma zondag 16 december, Goethe Instituut, voertaal deels Duits, deels Nederlands
  Voordrachten en boekpresentaties; gespreksleider is Madeleine Rietra
  14.00: Leo Frijda: ‘Joseph Roth en Stefan Zweig, twee vrienden’. Nederlandstalige voordracht met dia’s.
  14.45: Els Snick introduceert de Nederlandse vertaling van de briefwisseling tussen Joseph Roth en Stefan Zweig. Dit boek verschijnt als deel 300 (!) in de vermaarde serie Privé Domein van de Arbeiderspers – 16 december is de streefdatum voor de publicatie.
  15.30: Alexis Tatou (Universiteit Rennes): ‘Bilder in Joseph Roths Journalistiek und Romane’. Duitstalige lezing.
  16.15: Heinz Lunzer, voorzitter IJRG, introduceert een nieuw deel in de door het IJRG uitgegeven reeks brochures.
  16.30: Borrel

  Praktische informatie
  Zaterdag (voor adres en bereikbaarheid zie hier).
  Kosten €45 p.p. incl. buffet en daarbij behorende drank, over te maken op rekening van het Internationale Joseph Roth Gesellschaft, Wenen // UniCredit Bank Austria, Wien // BIC BKAUATWW // IBAN AT84 1200 0512 8004 6888 onder vermelding van uw naam en ‘Roth  in Amsterdam’
  Opgeven s.v.p. vóór 31 mei 2018

  Zondag (voor adres en bereikbaarheid zie hier): kosten € 5, opgeven via info@amsterdam.goethe.org.